ATELIER VIZUAL PERFORMATIV ”Libertate și Memorie„

Traineri: Lala Misosniky & Ana-Maria Irimia
Participanți: 38 de elevi de la Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz”
Profesori coordonatori: prof. Margareta Sîrbu și prof. Cristina Pustai Szikszai
Credit foto: Mircea Ilaș

Acest atelier propune creerea unui manisfest colectiv pe tema dreptului la libertate și evidentiează importanța unui punct de vedere articulat în limbajul comun al adolescenților, importanța memoriei, și a felul în care putem învăța privind în trecut prin prisma artei. Ne vom conecta la memoria personală, vom descoperi memoria colectivă și prin exerciții performative și de creație video vom crea o arhivă comună de istorii, emoții și trăiri pentru a ne putea defini discursul cu privire la libertate, pentru a conștientiza importanța ei în viata de zi cu zi. Finalitatea atelierului constă în crearea a patru scurt metraje în echipe de câte cinci participanți care să reflecte unicitatea memoriei personale având șansa unui dialog constructiv bazat pe empatie și reciprocitate, prin acceptarea diversității se poate înțelege mai bine ce înseamnă dreptul la libertate.

… memorie colectivă, apartenență, respect, empatie, acceptarea celuilalt, recunoaștere, adevăr, rezistență, creativitate, responsabilitate, muzică, a avea limite, no more corruption, a greși ….

// ANA-MARIA IRIMIA este o artistă curioasă căreia îi place să experimenteze prin diverse limbaje și instrumente artistice, mereu fascinată de natura umană și complexitatea sa. A absolvit Facultatea de Teatru în cadrul U.N.A.T.C. (Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale), a studiat Psihologia la Universitatea Titu Maiorescu și Universite Paris Diderot, și a continuat cu masterul de studii culturale în cadrul C.E.S.I. (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii) – „Societate. Multimedia. Spectacol”. Ana Maria a jucat în spectacole de teatru colaborând cu Teatrul Național București („Înșir-te mărgarite”), Teatrul Nottara („Împăratul Neâmpărat”), Teatrul Arte dell Anima („Copii răi”, „Milk on Fire”) Teatrul Excelsior („Bambi”). A fost vocalistă în diverse proiecte muzicale, Retro Future (jazz, blues, ragtime – Bucuresti), Aalma Dili (folclor romanesc, Paris), a colaborat cu producătorul Atouck pe albumele Soundsphere (ambiental, spoken words, Bucuresti) și a participat la jam session-uri în numeroase contexte muzicale. În ultimul timp, ea a început ăa experimenteze arta video ca performer și creator. În 2018 a primit Premiul Special din partea Juriului în cadrul festivalului Innersound cu filmul „Paparuda”. În prezent colaborează într-un proiect de muzica triphop cu Vali Umbră.

Lala Misosniky// LALA MISOSNIKY
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, secţia Actorie

Acest atelier a fost realizat în activitățile proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ „Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun”, proiect co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018.

© 2019 Asociația UMA ED ROMÂNIA . Toate drepturile rezervate