HANG AROUND

“HANG around” / Interferente audiovizuale pe sunete de HANG

O premieră în peisajul educației culturale din România, proiectul reprezintă o alternativă inovatoare la tipul clasic de educație formală, proiectând o imagine virtuală și dinamică a educației artistice internaționale.

În perioada 1-10 iunie 2012, AsociaȚia UMA ED ROMâNIA a organizat la București, un performance audiovizual interactiv în care 20 de elevi au explorat, alături de o echipa multidisciplinară de profesioniști, posibilități de interacțiune a sunetului cu imaginea, prin RITM, PERCUȚIE și NEW MEDIA. O parte din instrumentele de percuție folosite au fost create de participanți în timpul atelierului. Tinerii au avut ocazia să se “joace” folosind hang-ul, un instrument de o calitate sonoră revolutionară. HANG-ul este un nou instrument muzical al secolului XXI.

Echipa de proiect: Francesco Agnello (Franta) – pentru partea de ritm, percuție si hang, Goran Mihailov (UNATC regie film) pentru partea de tehnologie interactivă/new media, Oana Florică (artist vizual – ceramist) pentru construcția instrumentelor neconveționale de percuție, dr. Rodica Buzoianu pentru coordinare psiho-logistica.

Descriere: un atelier intensiv, deschis pentru 20 de participanți (9 – 18 ani), care au explorat, posibilități de interacțiune a sunetului cu imaginea prin ritm, percutie, new media. Un curs teoretic și practic în care s-au cautat modalități de a integra ritmuri din lume în percuție și creații vizuale. Ori de câte ori mișcările sau imaginile încep să curgă într-un model repetabil, și devin din ce în ce mai multe – se transforma în ritm. Singurul lucru pe care toate ritmurile îl au în comun, este repetiţia. Ritmul vizual poate fi descris într-o varietate de moduri, în funcţie de ceea ce se întampla în cadru.

Treptat, participanții au învățat ce inseamnă atenția, concentrarea, capacitatea de a asculta, joaca muzicală. În plus, au experimentat starea de a fi prezenți la orice sunet creat, chiar dacă acesta iese dintr-un instrument muzical sau dintr-un bidon din plastic. Prin ritmurile dinamice impuse de Francesco Agnello participanții au fost provocați să interactioneze muzical unul cu altul.

O poveste pe muzica de HANG sub bagheta lui Francesco Agnello unul dintre cei mai apreciați compozitori și percuţioniști europeni. El lucrează în teatru, cu regizori precum Eugenio Barba și compania lui Odin Teatret, Pippo Delbono și Peter Brook pentru spectacolul „Warum Warum”. În paralel, el a dezvoltat la Paris un program educațional privind percuţia, urmat de mai mult de 900 000 de elevi.

Rezultatul creației în grup s-a concretizat într-un spectacol contemporan (45’), sustinut de cei 20 de elevi împreună cu invitați surpriză pasionați de percuție, și acompaniați la hang de Francesco Agnello, pe scena Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”. În paralel, lumini care au explodat cu ritmul, proiecții care au accentuat atmosfera muzicii, filmări și montaj live au condus la o experiență senzorială completă. Un format inedit care încurajează experimentul artistic, transferul de emoții, creația în grup și distracția.

Organizator: Asociatia UMA ED ROMANIA
Finanțator: Administratia Fondului Cultural National
Parteneri: Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian, U.N.A.T.C. „I.L.CARAGIALE” – Facultatea de Film
Sponsor: iStyle Bucharest – Apple Premium

© 2012 Asociația UMA ED ROMÂNIA . Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *