HANG AROUND

“HANG around” / Interferente audiovizuale pe sunete de HANG

O premiera in peisajul educatiei culturale din Romania, proiectul reprezinta o alternativa inovatoare la tipul clasic de educatie formala, proiectand o imagine virtuala si dinamica a educatiei artistice internationale.

In perioada 1-10 iunie 2012, Asociatia UMA ED ROMANIA a organizat la Bucuresti, un performance audiovizual interactiv in care 20 de elevi au explorat, alaturi de o echipa multidisciplinară de profesionisti, posibilitati de interactiune a sunetului cu imaginea, prin RITM, PERCUTIE si FILM. O parte din instrumentele de percutie folosite au fost create de participanti in timpul atelierului. Tinerii au avut ocazia sa se “joace” folosind hang-ul, un instrument de o calitate sonoră revolutionară. HANG-ul este un nou instrument muzical al secolului XXI.

Echipa de proiect: Francesco Agnello (Franta) – pentru partea de ritm, percutie si hang, Goran Mihailov (UNATC regie film) pentru partea de tehnologie interactivă/new media, Oana Florică (artist vizual – ceramist) pentru construcția instrumentelor neconveționale de percuție, dr. Rodica Buzoianu pentru coordinare psiho-logistica.

Descriere: un atelier intensiv, deschis pentru 20 de participanti (9 – 18 ani), care au explorat, posibilitati de interactiune a sunetului cu imaginea prin ritm, percutie, new media. Un curs teoretic si practic in care s-au cautat modalitati de a integra ritmuri din lume in percutie si creatii vizuale. Ori de cate ori miscarile sau imaginile incep sa curga intr-un model repetabil, si devin din ce in ce mai multe – se transforma in ritm. Singurul lucru pe care toate ritmurile il au in comun, este repetiţia. Ritmul vizual poate fi descris intr-o varietate de moduri, in funcţie de ceea ce se intampla in cadru.

Treptat, participantii au invațat ce inseamnă atentia, concentrarea, capacitatea de a asculta, joaca muzicala. In plus, au experimentat starea de a fi prezenți la orice sunet creat, chiar daca acesta iese dintr-un instrument muzical sau dintr-un bidon din plastic. Prin ritmurile dinamice impuse de Francesco Agnello participantii au fost provocati sa interactioneze muzical unul cu altul.

O poveste pe muzica de HANG sub bagheta lui Francesco Agnello unul dintre cei mai apreciati compozitori si percuţionisti europeni. El lucrează in teatru, cu regizori precum Eugenio Barba si compania lui Odin Teatret, Pippo Delbono si Peter Brook pentru spectacolul „Warum Warum”. In paralel, el a dezvoltat la Paris un program educational privind percuţia, urmat de mai mult de 900 000 de elevi.

Rezultatul creatiei in grup s-a concretizat intr-un spectacol contemporan (45’), sustinut de cei 20 de elevi impreună cu invitati surpriza pasionati de percutie, si acompaniati la hang de Francesco Agnello, pe scena Teatrului Naţional de Opereta “Ion Dacian”. In paralel, lumini care au explodat cu ritmul, proiectii care au accentuat atmosfera muzicii, filmari și montaj live au condus la o experienta senzoriala completă. Un format inedit care incurajeaza experimentul artistic, transferul de emotii, creatia in grup si distractia.

Organizator: Asociatia UMA ED ROMANIA
Finantator: Administratia Fondului Cultural National
Parteneri: Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian, U.N.A.T.C. „I.L.CARAGIALE” – Facultatea de Film
Sponsor: iStyle Bucharest – Apple Premium

[facebook_like_button]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *