Simpozionul de Ceramică Monumentală ”Costel Badea”

Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea”, desfășurat în perioada iulie-septembrie 2018, vizează crearea unor noi opere de ceramică monumentală, ce se vor integra în țesutul urban al Municipiului Constanța, îmbogățindu-i patrimoniul imobil.

 

”ÎNSEMNE ARHEOLOGICE”, Gheorghe Fărcașiu & Iliya Yankov
Gresie șamotată 40%, cărămidă
Dimensiuni:
H 210 cm x 90 cm x 40 cm
Lucrare modulară: 2 module
Tehnica: modelaj liber
Ardere: cuptor pe gaz – 1160 °C
Ansamblu construcție zid cărămidă
H 120cm x 40 cm x 300 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protagonitii proiectului sunt cinci artiști vizuali: din România, ceramiștii Gheorghe Fărcașiu, Florentin Sîrbu, Oana Florică, sculptorul Vasile Călin Filip și, din Bulgaria, artistul sticlar Iliya Yankov. Artiştii vor crea, fiecare într-o manieră proprie, patru opere de ceramică monumentală (Gheorghe Fărcașiu și Iliya Yankov vor realiza o lucrare comună). Pe lângă scara monumentală (2-3 metri înălțime), lucrările au ca numitor comun inspirația din estetica vechilor culturi Hamangia și Gumelnița, reinterpretate în cheie contemporană

”ASPIRAȚIE” (modul), Oana Florică
Gresie șamotată 40%, angobă
Dimensiuni: H 280 cm x 115 cm x 100 cm
Lucrare modulară: 4 module
Tehnica: modelaj liber
Ardere: cuptor pe gaz – 1160 °C

În prezent s-a încheiat prima etapă de lucru – modelajul lucrărilor ce a avut loc în cadrul unui atelier de creație, găzduit în spațiul neconvențional din hala de producție a Fabricii SC Keramikon SRL. Urmează perioada de uscare a lucrărilor (cca. trei săptâmâni), finisarea, colorarea și arderea lor în cuptorul aceleiași fabrici.

”GENEZA”, Florentin Sîrbu”
Gresie șamotată 40%, angobă
Dimensiuni: H 203cm x fi 76 cm
Lucrare modulară: 3 module
Tehnica: modelaj liber
Ardere: cuptor pe gaz – 1160 °C

În luna septembrie va începe a doua etapă a proiectului, cea de instalare a lucrărilor în spațiul public. Odată terminate, cele patru lucrări vor fi transferate în patrimoniul cultural al autoritaților locale și vor fi amplasate într-o zonă de mare vizibilitate din centrul orașului, care va fi stabilită de comun acord cu Primăria Municipiului Constanța.

Proiectul se va încheia cu ceremonia de dezvelire a lucrărilor, la care vor fi invitați reprezentanți ai mediului artistic, ai presei, oficialități locale, publicul larg. Întregul proces va fi documentat prin înregistrări video și fotografii, iar la vernisaj va fi oferit un catalog pliant al Simpozionului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”AȘTEPTARE” / WAITING (modul), Vasile Călin Filip
Gresie șamotată 40%, oxizi metalici
Dimensiuni:
H 235 cm x 50 cm x 60 cm
Lucrare modulară: 4 module
Tehnica: modelaj liber
Ardere: cuptor pe gaz – 1160 °C

O continuare a tradiției taberelor de ceramică monumentală de la Medgidia, din anii 1970, inițiate și coordonate de maeștrii Patriciu Mateescu și, apoi, Costel Badea. Operele de artă create atunci la Medgidia au constituit un ansamblu monumental unic în istoria artei românești.

Faleza Medgidia, România Pitorească 1975 – arhivă

Din păcate, acestea au fost distruse aproape în totalitate în anii următori, odată cu reluarea lucrărilor de construcție la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din cauza unor neînțelegeri politico-administrative locale. După mai bine de 40 de ani, fenomenul taberelor de la Medgidia rămâne ca manifestarea culturală profesionistă cea mai reprezentativă pentru ceramica monumentală românească. Totodată, proiectul continuă unele demersuri mai apropiate în timp, precum Simpozionul Internațional „Hamangia” (inițiat în 1993), Salonul Anual de Ceramică „Costel Badea” (2010) sau expoziția multimedia de tip instalațional „SinCronic” (2016).

În acest sens, Simpozionul dedicat memoriei maestrului ceramist Costel Badea constituie o nouă tentativă de revitalizare a semnificației culturale a Dobrogei – un spațiu care și-a definit de-a lungul timpului un specific artistic unic.

Motto: Întorcându-ne peste veacuri și milenii, vom întâlni în ținutul acesta capodopere străvechi, protoistoria, cum este ”Gânditorul de la Hamangia”, semn al civilizațiilor trecute și simbol al geniului creator al acestui pămînt, sub semnul căruia se dezvoltă aici demersul ceramistului contemporan. COSTEL BADEA, artist ceramist (text din Catalogul Simpozionului de ceramică monumentală Medgidia, 1976)

Catalog Simpozion de ceramică Medgidia 1976 – arhivă

Inițiatori de proiect: Gheorghe Fărcașiu, Oana Florică, Rodica Buzoianu
Text critic/ Concept editorialEduard Andrei
Fotografie și video, comunicare localăIulia Pană
Comunicare națională: Hildegard Ignătescu
Manager proiect/ Curator/ Concept editorial: Rodica Buzoianu
Organizator: Asociația UMA ED România

Co-finanţator: Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri locali: Universitatea Maritimă din Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța 1, Piatra Design Constanța.

Comunicat de presa iulie 2018
Comunicat de presa_august 2018
Comunicat de presă noiembrie 2018

© 2018 Asociația UMA ED ROMÂNIA . Toate drepturile rezervate