Gestures of Resistance – Republica Cehă, 19-20 septembrie 2019

Filmul ”Gesturi de rezistență”/ ”Gestures of Resistance” a fost proiectat pe 19 septembrie la Praga și pe 20 septembrie la Brno, în prezența realizatoarei Olga Ștefan, alături de Erica Bezdíčková, Martin Petrtýl (Post Bellum) și directorul Cinematografului Kino Scala din Brno.

Mărturia doamnei Erica Bezdíčková (n.1931 – d. 2020), principalul „actor”, a cărei poveste dă startul filmului și conectează cele trei țări de unde provin ceilalți supraviețuitori intervievaţi. După ce a supraviețuit Terezinului (Theresienstadt) Erika și-a făcut drum prin Europa pentru a-și găsi sora în Cluj, România. Prezența la premiera de la Brno și disponibilitatea dânsei de a participa la discuțiile avute după proiecție cu spectatorii a reprezentat un moment de o importanță aparte.

Despre viața acolo… n-am fost niciodată îngrijorată pentru că mama era prezentă în toate speranțele și gândurile mele. Nu eram deloc pregătită să accept ce mi se întâmpla și, în mod cu totul irațional, îi întrebam pe oamenii din jur dacă n-au văzut-o pe mama. Ei îmi tot spuneau: „N-am văzut-o, fetițo.” Nu înțeleg nici acum cum de Mengele a comis greșeală să mă dea la o parte, ceea ce a însemnat, pur și simplu, viață. Eram scundă și destul de slabă fiindcă duceam o viață sportivă. Dar tot nu înțeleg. Oricum, să supraviețuiești la Auschwitz e iadul pe pământ… nici Dante nu și-ar fi putut închipui ce s-a întâmplat acolo.

Realizator: Olga Ștefan
Producător: Asociația UMA ED ROMÂNIA
Parteneri internaționali: – Bratislava Policy Institute din Slovacia și Post Bellum o.p.s. din Cehia/ Paměť národa

Gestures of Resistance – PREMIERĂ ÎN PRAGA

Link Photos

Gestures of Resistance – PREMIERĂ ÎN BRNO

Link Photos

Website Address
The Czech website within Post Bellum web is here

© 2019 Asociația UMA ED ROMÂNIA . Toate drepturile rezervate

Proiect ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow” a fost cofinațat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni”. ”Acest proiect reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.”